top of page

Hakkında

Prof. Dr. Bektaş TEPE 1978 Sivas doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini Sivas’da tamamladıktan sonra 1996 yılında Cumhuriyet Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü’nde lisans öğrenimine başladı. 2000 yılında, mezun olduktan sonra aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

2002 yılında “Lamiaceae familyasına ait bazı bitki türlerinin antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması” başlıklı çalışma ile yüksek lisansını ve 2006 yılında “Rozmarinik asitin Satureja hortensis kallus kültürlerinde üretimi ve optimizasyonu” başlıklı çalışma ile doktorasını tamamladı. 2009-2013 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünde öğretim üyesi olarak çalıştıktan sonra, Eylül 2013’de Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümüne geçmiştir.

Araştırıcı, Kilis 7 Aralık Üniversitesi bünyesinde Rektör Yardımcılığı, Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi Dekanlığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü ve İleri Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerini yerine getirmiştir. Prof. Dr. TEPE halen Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı görevini sürdürmektedir. 

Prof. Dr. TEPE’nin, uluslar arası atıf indeksleri tarafından taranan dergilerde yayınlanmış 125 makalesi bulunmaktadır. Scopus veritabanı kayıtlarına göre, makaleleri 04.07.2021 tarihi itibari ile 5638 atıf almıştır (kendine yaptığı atıflar hariç) (h-indeks: 37). Google Scholar verilerine göre ise aldığı atıf sayısı 04.07.2021 tarihi itibari ile 9453’tür (h-index: 46, i10-index: 90). Bu makalelerinden dolayı Dr. TEPE, Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyon Başkanlığı (CÜBAP) ve TÜBİTAK tarafından pek çok kere uluslar arası bilimsel yayın teşviği ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca, Chemistry and Biodiversity adlı dergide yayınlanan 'Medicinal uses, Phytochemistry, and Pharmacology of Origanum onites (L.): A Review [2016; 13(5), 504-520]’ başlıklı makalesi ilgili dergi tarafından 2017 yılında en fazla görüntülenen makaleler listesinde yer almıştır.

Prof. Dr. TEPE, 2000 yılından bu yana çeşitli ulusal ve uluslar arası kuruluşlarca desteklenen çok sayıda projede yardımcı araştırıcı ve/veya proje yürütücüsü olarak görev almıştır. Ayrıca SCI tarafından taranan dergilere yayınlanması için gönderilen 350’den fazla makaleye hakemlik yapmıştır. Prof. Dr. TEPE "Turkish Journal of Agriculture and Forestry" ve "Turkish Journal of Biology” adlı dergilere makale editörlüğü yapmaktadır. Araştırmacı ayrıca 2014-2017 yılları arasında "The Scientific World Journal” (SCI-Exp) adlı derginin Botanik bölüm editörlüğü yapmıştır. Prof. Dr. TEPE, "Turkish Journal of Biology” ve “Journal of Chemical Research and Application” adlı dergilerin Editörler Kurulu üyesidir.

Prof. Dr. TEPE Haziran 2017’de Erasmus+ Ders Verme Hareketliliği kapsamında Cordoba Üniversitesi’nde (İSPANYA) ve Foggia Üniversitesi'nde (İTALYA) bulunmuş ve 'kanser tedavisinde kullanılan önemli bitkiler, bitkisel kökenli antikanser ajanların kullanımına ilişkin araştırma sonuçları ve fitokimyasallarla kanser tedavisinde gelecekte atılması gereken adımlar‘ konularında ders vermiştir.

Thomson Reuters veritabanı tarafından yayınlanan rapora göre Prof. Dr. TEPE, dünya genelinde en çok atıf alan 3125 araştırmacı arasında yer alarak ülkemizi başarıyla temsil etmiş ve Türkiye’den yalnızca 9 kişinin bulunduğu ve ‘Bilim Oscarları’ olarak da bilinen ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde (The World’s Most Influential Minds-2015) yer almıştır.

Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda’dan bilim insanlarının yer aldığı bir ekip tarafından; bilimsel makalelerin sayısı, atıf sayısı, yazar sırası, yazar sayısı, kendine atıf oranı gibi değişkenlerden oluşan ve kompozit indikator bilimsel etki endeksi kullanılarak, dünyanın en etkili bilim insanları belirlendi. Dünyanın en etkili 100 bin bilim insanının 22 anabilim dalı ve 176 alt bilim dalında listelendiği çalışma Stanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda yürütüldü ve Plos Biology isimli bilimsel dergide yayımlandı (https://doi.org/10.1371/journal.pbio.3000384). Çalışma, 1996-2019 yılları arasında makale yayınlamış olan yaklaşık 7 milyon araştırıcı üzerinde yürütüldü ve 100 bin bilim adamı listelendi. Türkiye’den 196 bilim insanının yer aldığı dünyanın en etkili bilim insanları listesinde, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş TEPE, Biyoteknoloji alanında dünyada ilk 500’ün içinde, Türkiye’de ise 7. sırada yer aldı. Dünya çapında 100 bin üst düzey bilim insanın yer aldığı herkese açık veri tabanına ve listeye "https://data.mendeley.com/datasets/btchxktzyw/1/files/51ba39a5-4de9-4c79-b180-f0ca4d5747ed" adresinden ulaşılabilir.

Prof. Dr. Bektaş TEPE evli ve iki çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Bektaş TEPE
bottom of page